Osztrák családi pótlék-igénylés feltételei

Osztrák családi pótlékot igényelhetnek mindazon személyek, akik Ausztriában bejelentett munkaviszonnyal vagy egyéb vállalkozói jogviszonnyal rendelkeznek.

  • a családi pótlék-igénylésre, az Ausztriában jogviszonnyal rendelkező vér szerinti vagy örökbe fogadó szülő jogosult
  • az igénylés alapfeltétele, hogy az igénylő személy a gyermekkel közös háztartásban éljen és ezt igazolni tudja
  • a családi pótlékot az osztrák Adóhatóság (Finanzamt) fizeti ki

Tekintettel a családi támogatások rendszerét szabályozó európai uniós koordinációs rendelet 2010. május 1-től érvényes változásaira az alábbi lehetőségek léptek életbe:

  • elvált, gyermekeiket külön háztartásban nevelő szülők esetében lehetséges a családi pótlék igénylése abban az esetben, ha az Ausztriában dolgozó szülő nem él a vér szerinti gyermekkel közös háztartásban (Amennyiben az osztrák rendelkezéseknek megfelelő, elvárható gyermektartást fizet, megigényelheti a családi pótlékot Ausztriából,  ha a gyermektartás nem éri el ezt az elvárt összeget, a gyermekkel közös háztartásban élő szülő igényelheti az osztrák családi pótlékot a kint dolgozó szülő jogán)
  • közös háztartásban élő, nem vér szerinti gyermek után osztrák családi pótlék nem igényelhető, csak örökbefogadás esetén

A szociális biztonsági rendszerek európai koordinációjára vonatkozó szabályok 2010. május 1-től módosultak.

A területet korábban szabályozó 1408/71/EGK és 574/72/EGK rendeleteket felváltotta a 883/04/EK rendelet, valamint a végrehajtására kiadott 987/2009/EK rendelet. Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra terjed ki; Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc tekintetében átmenetileg továbbra is a régi koordinációs rendeleteket kell alkalmazni. Ugyanez vonatkozik a folyamatban lévő, valamint a harmadik országbeli állampolgárokat érintő ügyekre is. Az új koordinációs rendeletek a betegségi- és anyasági juttatások, a nyugdíjak, a munkanélküli, illetve a családtámogatási ellátások területén számos változtatást és egyszerűsítést vezetnek be.
Forrás: www.euvonal.hu (EU Elnökségi Kommunikációs Főosztály)


Az összes mező kitöltése szükséges.

Személyre szabott tájékoztatás

Küldje el kérdését adózással, családi támogatásokkal, munkaüggyel vagy társadalombiztosítással kapcsolatban, hogy személyre szabott tájékoztatást tudjunk adni Önnek.